vineri, 29 august 2014

DUNAREA SI DELTA EI


De-a lungul timpului, am intalnit foarte multi oameni, unii care se mirau cand auzeau ca sunt din Sulina, implicit Delta Dunarii, altii interesati sa afle cate ceva despre acest Colt de Rai al Romaniei. Unii dintre ei nu stiau altceva, decat ca, in Delta Dunarii este multa apa, toti locuitorii Deltei sunt pescari si ca se mananca numai peste. Altii erau interesati sa vina, sa vada sa pescuiasca si doar atat. Insa, am intalnit si oameni(intr-adevar, putini la numar)care stiau ce inseamna de fapt Delta Dunarii.
 In continuare, ca simplu locuitor ce m-am nascut pe acest taram de vis, voi incerca sa descriu pentru cei interesati, ce inseamna cu adevarat Delta Dunarii. 
 Fluviul Dunarea, izvoraste din Muntii Padurea Neagra(Germania), de sub Varful Kandel(1241m), are o lungime de 2860 Km si traverseaza Europa de la Vest la Est, trecand prin 10 tari(Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina), patru Capitale de Stat(Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad) si se varsa in Marea Neagra, ultimul oras fiind Sulina(punctul 6 pe harta).
 Cu 43 MM(Mile Marine)(80 Km), inainte de a se revarsa in Marea Neagra, Dunarea se desparte in doua brate; Bratul Chilia, si Bratul Tulcea. 
Bifurcatia unde Dunarea se desparte, se mai numeste si Ceatal(portiune de uscat in forma de triunghi, care provoaca o difluenta fluviala), fiind cunoscuta si sub denumirea de Ceatal Chilia(punctul 1 pe harta). 
 Bratul Chilia, se indreapta spre Nord, are o lungime de 120 Km, un debit de aproximativ 60% din total, reprezinta granita dintre Romania si Ucraina, iar la varsarea in Marea Neagra, formeaza o Delta secundara, formata din trei brate secundare: Tataru, Cernovca si Babina. 
 Bratul Tulcea, dupa ce se desparte de Bratul Chilia si dupa ce trece de Orasul Tulcea(punctul 2), la Mila Marina 34, se desparte in alte doua brate: Bratul Sulina si Bratul Sfantu Gheorghe(Ceatal Sfantu Gheorghe)(punctul 3). 
 Bratul Sulina(Central), este cel mai scurt brat al Dunarii, are o lungime de 64 Km, are adancimi cuprinse intre 7 si 18 m, iar datorita lucrarilor de regularizare ce au avut loc intre anii 1862-1902,a devenit singurul brat destinat navigatiei maritime. 
Totusi, pentru a putea fi folosit ca si canal maritim, a fost nevoie de regularizare a bratului, astfel, portiunea de uscat, care este cuprinsa intre Mila Marina 8 si 1/2(punctul 4) si Mila Marina 18(punctul 5), a fost taiata, dragata si adancita, evitandu-se astfel Marele "M"(sau Dunarea Veche) asa cum este cunoscuta aceasta portiune a Dunarii. Astfel, acest brat s-a scurtat cu 29 Km, de la 93 Km, cum a fost initial,la 64 Km, cum este si in ziua de azi. 
 Bratul Sfantu Gheorghe, este cel de-al treilea brat al Dunarii, care se scurge catre Marea Neagra in directia sud-est. Este al doilea brat ca marime, avand o lungime de 108 Km, transportand 24% din volumul de apa si aluviuni.


Intre aceste trei brate ale Dunarii, s-a format binecunoscuta Delta Dunarii(numai pe teritoriul Romaniei, delimitata cu linie galbena pe harta). Cu o suprafata de 4250 Km2, intre cele trei brate ale Dunarii(din care 732 Km2 sunt pe teritoriul Ucrainei) si 990 Km2, Complexul Razelm-Sinoe, Delta Dunarii reprezinta "casa" multor specii de pasari(in jur de 360 specii), 42 specii de mamifere si 45 specii de pesti.
 Delta fluviala(delimitata cu line albastra pe harta), ocupa peste 65% din totalul deltei si se intinde de la Ceatal Chilia, pana la grindul Letea, pe linia Periprava(Bratul Chilia)-Crisan(Bratul Sulina)-Ivancea(Bratul Sfantu Gheorghe)-Crasnicol-Perisor. Aceasta parte a deltei se imparte in mai multe regiuni, cum ar fi: Depresiunea Sireasa, Sontea-Fortuna, Pardina, Matita-Merhei, Grindul Chilia, Grindul Stipoc, Ostrovul Tataru, Ostruvul Babina, Ostrovul Cernovca, Depresiunea Litcov, Erenciuc, Rosca-Buhaiova, Lunca Tulcea-Murighiol si Depresiunea Dranov-Dunavat.  
 Delta Maritima(delimitata cu linie verde pe harta), ocupa 35% din suprafata Deltei Dunarii si este situata la est de linia Periprava-Crisan-Ivancea-Crasnicol-Perisor.


In Delta Dunarii, mai gasim si o foarte bogata vegetatie(peste 1500 de specii de pomi si plante), compusa in mare parte din plante specifice mlastinilor(stuf, papura, rogoz, salcie pitica), paduri cu diferite specii de pomi(salcie, frasin, arin plop), plante acvatice si plutitoare(nuferi albi, nuferi galbeni, ciulinii). Tot in Delta Dunarii, gasim si paduri de pe campurile din Letea(renumita Padure Letea) si Caraorman, cu specii de copaci precum stejarul brumariu, stejarul pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm. 

Pelicani si cormorani pe Canalul 36 
Starcul  Galben si Nuferi albi
Pescarusi si Tiganus
 Nuferi Galbeni
Pelicani pe Lacul Cuibul cu Lebede
Lebada cu boboci
Salcii pe Canalul Sontea
Vintire pe Canalul Litcov

In afara de flora, fauna si frumusetile naturale pe care ni le ofera Delta Dunarii, un rol important in eco sistemul deltei, il are omul.
Omul a contribuit foarte mult la modificarea geografica a Deltei Dunarii.
Sa nu uitam de Bratul Sulina, care a fost modificat special pentru a putea fi folosit ca si canal navigabil pentru navele maritime.
Marcat cu galben pe harta, este cursul natural(original) al Dunarii, inainte sa fie modificat de Comisia Europeana a Dunarii, iar cu verde pe harta, este cursul actual al Dunarii, regularizat intre anii 1862-1902.


O alta modificare majora, pe care am trait-o personal, a fost secarea unei balti imense, pentru a fi data agriculturii.
Mare parte a copilariei, am petrecut-o la bunicii din partea mamei, la Dunavatul de Sus. Aici de pe deal(casa bunicilor), nu vedeai decat apa, stuf, papura si foarte multe pasari(locul marcat cu verde pe harta). In fiecare primavara si vara eram la Dunavatul de Sus, la pescuit, ma plimbam cu barca prin balta si vedeam pasarile in cuibare(primavara), iar vara le vedeam puii sau bobocii plutind pe apa si ascunzandu-se printre firele de stuf si papura.


Nu mai retin minte exact anul 1979 sau 1980, a fost ultimul an in care am pescuit si m-am plimbat cu barca pe acel colt de Rai. Anul urmator, bunicul meu care stia ca sunt innebunit dupa pescuit si plimbari cu barca, nu mi-a spus nimic din ceea ce s-a intamplat, dar in vara cand am ajuns la Dunavat(in primavara aceea nu am putut ajunge), am trait un soc; acel colt de Rai, era acum strabatut de combine, treierand graul de pe camp.
Da, comunistii au secat acea minunatie de balta si au transformat-o in camp agricol. Si asta in numai cateva luni; din August si pana in Octombrie cand au facut insamantarile de toamna.
In acel moment, am simtit ca s-a rupt ceva din mine, stiam ca nu o sa mai am unde sa-mi petrec vacantele, ca nu o sa mai vad acele pasari, acea apa limpede si cristalina, in care vedeai pestii inotand.
Bineinteles, acel loc nu a fost si nici nu este unicul din acesta minunata Delta a Dunarii, dar fiind locul copilariei mele, o sa ramana un loc aparte in sufletul meu.

O sa revin curand cu alte povestiri, informatii despre Delta Dunarii, informatii despre pescuit si multe alte lucruri specifice Deltei Dunarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu