Prin Bucataria Deltei


                                                       SCRUMBIE MARINATA


        Pentru pescarii impatimiti si pentru cei carora le place sa manance un peste bun, am sa incerc sa public cateva din retetele specifice Deltei Dunarii, pe care le prepar chiar eu in timpul liber, sau cu ocazia diferitelor evenimente placute din viata.
Bineinteles, pe langa retetele pe baza de peste, am sa incerc sa postez si alte retete culinare, pentru ca vreau sa va spun, ca in afara de pescuit, un alt hobby pe care il am, este gatitul.
Pentru inceput, m-am gandit sa postez cum se prepara Scrumbia Marinata, deoarece a inceput perioada scrumbiei si este un preparat culinar ce se poate servi la orice masa, ca antreu sau gustare.
Sa nu mai lungim vorba si sa ne apucam de treaba.
In primul rand, ne trebuie ingredientul principal: pestele.
Se curta pestele de solzi, se eviscereaza si se indeparteaza capul si coada(foto).                                                       



Cu un cutit bine ascutit, taiem pestele rondele, cu grosimea de 1.5-2cm.


Dupa ce am taiat pestele rondele, urmeaza partea cea mai importanta - spalarea de sange.
Este foarte important, ca sangele sa fie eliminat complet, deoarece poate altera preparatul si tot efortul depus pentru a pregati acest preparat, va fi doar pierdere de timp.


    Sangele care se gaseste pe coloana vertebrala, trebuie curatat foarte bine. Dupa cum se vede in imagine, este un strat gros de sange coagulat, pe care trebuie sa-l indepartam(se ia foarte usor cu degetul, sau cu un cutit), apoi ii facem prima spalare in apa rece.




Dupa ce l-am curatat de sange si l-am spalat, pestele ar trebui sa arate ca in imaginea de mai sus.

Aici insa, vreau sa fac o precizare foarte importanta: multi fac o mare gresala, si prepara pestele asa cum este, dupa prima spalare(foto jos).




Pentru ca sa nu muncim degeaba, pestele mai trebuie sa stea in apa rece(care se schimba la intervale de 2-3 ore), pana ce apa ramane limpede, fara urme de sange.

Eu unul, tin pestele in apa, cel putin 24 de ore si la nevoie, chiar mai mult, deoarece, asa cum se vede in imagine, pare ca este curat, dar totusi, pe langa coloana vertebrala si prin carnea pestelui, mai sunt vase mici, ce contin sange care se va scurge in marinata, inrosind-o si in final alterand preparatul.


Dupa mai bine de 24 de ore, in care pestele a stat in apa rece, iar apa a fost schimbata periodic, a venit vremea sa il scot din apa si sa il las sa se scurga.


Dupa ce s-a scurs de apa, punem pestele la sare.
Punem pe fundul unui castron, un strat de sare, apoi unul de peste.



Apoi, acoperim pestele cu sare, dupa care punem iar un strat de peste, il acoperim cu sare, si tot asa, pana terminam pestele. Ultimul strat de peste va fi acoperit de sare.



Dupa ce am acoperit si ultimul rand de peste cu sare, il punem intr-un loc racoros pentru 24 de ore.
Important: sarea trebuie sa fie grunjoasa si neiodata, altefel riscam ca pestele sa se altereze.
Dupa ce pestele, a stat la sare 24 de ore, il scoatem din sare il spalam bine de sare si il punem in apa rece sa se desareze.



Pestele va sta in apa rece(pe care o vom schimba la intervale de aproximativ o ora), sa se desareze, dupa gustul fiecaruia. Eu il tin la desarat in jur de 2 - 2.5 ore.
Cat timp pestele sta la desarat, pregatim marinata.
Intr-o cratita, punem la fiert apa, otet(eu folosesc otetul de Tg. Bujor), boabe de piper si foi de dafin.
Proportia apa-otet este de 1/1, dar in functie de gustul fiecaruia, aceasta proportie se poate modifica(se mai poate adauga putina apa, sau putin otet, dupa gust).
Dupa ce marinata s-a fiert, se lasa la racit.
Intre timp, dupa ce pestele s-a desarat(dupa gust), se aseaza in borcane, printre el punandu-se rondele fine de ceapa si morcovi, foile de dafin si piperul din marinata.
Dupa ce s-a racit, se toarna marinata in borcane, pana ce pestele este acoperit in intregime.



Se inchid borcanele cu capace si este de preferat sa se puna intr-un loc racoros.
Dupa 3-4 zile, dupa ce otetul a patruns pestele in intregime, se poate consuma.

Tot in acelasi mod se prepara si macroul sau heringul.
Din fericire, prin supermarketuri se gaseste macrou proaspat(hering nu am vazut), care este de preferat in locul celui congelat.

Va doresc pofta buna si am sa revin cu noi retete. 

-----------------------------------------------------------------------

Un comentariu: